Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

4 saker som radikalt hjälper dig att ändra vanor!

January 18, 2019

 

Det finns fyra avgörande saker som du behöver för att lyckas ändra vanor i ditt liv! Om du använder dessa enkla strategier kommer det blir betydligt lättare för dig att få till det du önskar. Dessutom finns det fyra grundvanor som du tjänar allra mest på att starta med. Om du har dessa fyra grundvanor i ditt liv, kan du bygga vilka vanor som helst från din stabila grund.  

 

 

1: Grundvanor - ändra det viktigaste först.

Det är onödigt att starta med vanor som inte kommer tillföra särskilt mycket till ditt liv. Vi har alla begränsat med tid och därför är det smart att lägga den tiden på de vanor som ger oss mest utdelning i livet. Om du är en person som idag sover fyra timmar per natt, äter mer godis än riktig mat och aldrig tränar är det mindre effektivt att försöka börja med vanan att dricka mer vatten eller sluta tugga tuggummi. Visst är det toppen att dricka vatten men det är faktiskt viktigare att lägga din tid och energi på att börja sova 7-9 timmar per natt, träna regelbundet varje vecka och äta bättre.

 


För att du ska klara av att prestera optimalt på jobbet, träning, socialt, hemma och som partner eller förälder är det av yttersta vikt att du ger kroppen rätt förutsättningar för det. Om du först startar med vanan att sova tillräckligt kommer du ha mer kapacitet till att orka träna och äta rätt. Sömn är den viktigaste och första vanan du bör fokusera på. Genom att sova tillräckligt varje natt ger du dig själv möjlighet att vara på topp varje dag. Du tänker klart, har mindre hunger och sötsug och ett bättre humör och fokus. Detta hjälper dig att ha bättre disciplin att välja bättre mat.

 


När du äter bättre ger du din kropp näring som ger dig mer energi och en snabbare hjärna. Dessutom ger du kroppen bränsle för att orka röra på sig och det hjälper dig att komma iväg på träning.

 

Träningen i sin tur gör att du bli starkare och mer uthållig i livet. Detta gör att du nu är redo för större utmaningar och har bättre kapacitet för att lyckas med dessa! Dessutom bygger du en hälsosam kropp som orkar mer både nu och i längden. 

 

Den sista nyckeln till framgång är ordning och struktur. Genom att ha översikt på ditt liv och kontroll över din vardag ger du dig själv möjlighet att få dygnet timmar att räcka till bättre. Du planerar för att få dina 7-9 timmars sömn genom att bestämma sovtider. Du planerar din mat vilket gör det möjligt för dig att hålla sunda kostvanor varje dag. Och genom att strukturera upp hur, när och vad du ska träna varje vecka ser du till att få till din träning. Allt hänge ihop och är beroende av varandra för att fungera. Men när du får dessa fyra komponenter på plats kommer du märka hur mycket överskott du har till att få till nya vanor på andra områden i livet. Starta med grunden och bygg dina drömmar från en stabil plattform!

 

 

 

2: Mätning och kontroll längs vägen - allt du vill förbättra bör du mäta.

När du mäter eller kontrollerar regelbundet det du vill ändra kommer detta att ge dig medvetenhet om ditt beteende. Det i sin tur kommer leda till självkontroll.

Om du håller koll på hur många träningspass du har per vecka eller hur många gånger du äter grönsaker varje dag, då är det lätt att se om du håller dig till din plan eller inte. Om du vill hålla din vikt genom livet kan en bra strategi vara att ta din morgonvikt varje dag. Det kommer undermedvetet göra att du tänker mer på att äta bra och röra dig genom dagen. Om du vill bli starkare i en övning är det viktigt att du mäter dina resultat varje gång du tränar den övningen för att hålla fokus och pressa dig själv. Om du vill röra på dig mer är det smart att räkna steg genom veckan, ja du förstår. När du valt de vanor du vill börja med är det alltså läge att välja en metod som mäter din framgång i detta. På FitByEngberg ger vi alla våra kunder en träningsdagbok för att skapa bästa möjliga resultat på träningsprogrammen med oss! 

 

 

 

 

 

3: Planering - du måste veta när ska du utföra din vana.

Alla vet detta men ändå är det svårt för de flesta att faktiskt göra. Det är synd, för att planera är en av de bästa metoderna vi kan använda för att få till det vi önskar! Varför känns det lätt att hoppa över ditt egna träningspass, men du har aldrig ställt in en timme med din PT på över fyra år? Börja med att boka in dina egna träningspass i din kalender och se om du ökar din träningsfrekvens!

 

Du kan också använda planering omvänt genom att tex planera att du ska äta Mcdonald en gång i veckan eller månaden. Det betyder att du enbart äter där den enda gången du planerat och därmed mer sällan än du kanske hade gjort annars. Planering hjälper dig alltså att styra frekvensen på bra och dåliga vanor vilket hjälper dig att komma närmare ditt önskade läge. Använd gärna hela året som mall när du planerar för att inte lura dig själv. Det blir lätt att se hur många festmåltider du har “råd med” genom året när du räknar med högtider och speciella event. Om du vill forma kroppen eller gå ner i vikt är det bra att se hur de närmaste månaderna kommer att påverka ditt matintag och själv välja när och om du vill unna dig extra kalorier. De mest framgångsrika personerna i världen är eniga, om du inte planerar för framgång planerar du att misslyckas.

 

 

 

4: Ansvar - vem eller vad håller dig ansvarig för dina mål?

Studier visar att vi alla uppför oss bättre när vi har någon som ser vad vi gör eller när riskerar någon typ av konsekvens av vårt beteende. Om du försöker bygga vanan av att träna regelbundet kan det vara enorm hjälp att anlita en tränare som motiverar dig till att hålla din plan varje vecka tills det blivit en vana.

 

Men för en del kan pengar fungera lika bra, då kommer motivationen om att inte låta en stor summa pengar gå till spillo. Om du känner igen dig i det kan det vara smart att anlita en PT, binda upp ditt gym-medlemskap över en längre period eller köpa ett par dyra träningsskor. Genom att investera i ditt mål kommer du att ta det på större allvar och se till att faktiskt genomföra det du måste för att nå dit du önskar. 

 

Det kan också vara användbart att berätta för omgivningen om ditt träningsmål eller om att du försöker ändra matvanor. Då kommer du motiveras av att bevisa att du klarar av det du sagt att du ska göra. Kanske är en kombination av alltihopa det bästa?

 


Om du inte känner dig redo att investera i en coach eller involvera andra människor i din målsättning kan ditt första steg vara att sätta upp en egen konsekvens. Bestäm en typ av bestraffning för dig själv om du inte uppnår ditt uppsatta mål. detta fungerar för dig som är verkligt motiverad och disciplinerad. Men kom ihåg att bestraffningen ska motivera dig att vilja kämpa på för att nå ditt mål. Inte skrämma dig eller slå ner dig i skorna. 

 

Om du verkligen vill förändra hur du ser ut, mår och lever rekommenderar vi varmt att du startar med dessa vanor och strategier! Lycka till!

 

Starka hälsningar /Susanne

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.