Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Ändra vanor utifrån din personlighet!

January 18, 2019

 

Det är dags för ett nytt år med nya möjligheter och kanske, ja kanske är 2019 året då du får till regelbunden träning och hälsosamma matvanor. Men om du är en person som har försökt ändra dina vanor tidigare men misslyckats, är mitt råd till dig att pröva något nytt. Man brukar säga att vansinne kännetecknas av att upprepar samma beteende men förväntar sig ett annorlunda resultat. Därför kommer här en artikel om hur man ändrar vanor utifrån personlighet. Du är unik och vad som fungerar bäst för dig kanske är helt motsatt av det du tidigare försökt? Inte så konstigt att du inte fått det till tänker jag. What we do every day matters more than what we do once in a while. Bygg vanor, förändra ditt liv!

 

Hur ändrar vi vårt liv? Genom att ändra våra vanor.

Visste du att 40% av vårt dagliga bettende är en kopia av vårt betende dagen innan? Det betyder att den enda vägen till att få livet och resultaten du önskar är att ändra det du gör varje dag om du vill ha något du inte har idag. Det vill säga, du måste bygga nya vanor.

 

Men varför är det så svårt att ändra sina vanor? För att vi kopierar vanor som verkar smarta och bra och som funkar för andra. Vi läser om hur enkelt det är att gå upp kl.04.00 och träna innan jobbet, eller om hur lätt det är att äta torsk varje dag. Men vi är olika och något som är lätt för en person, kan vara svårt för dig. Du måste välja vanor som ger mening för dig och föra in dem i ditt liv på ett sätt som passar din personlighet och dina värderingar. Det är därför viktigt att du lär känna dig själv för att förstå vilka metoder som fungerar bäst för dig. När du vet VEM du är och VAD som är viktigt för dig, blir livet väldigt mycket lättare att navigera genom. Är du en person som behöver ta små steg eller vill du ändra allt på en gång? Är du en person som behöver ständig förändring eller skrämmer variation dig? Det är lätt att förstå att olika personer behöver olika strategier för att lyckas förändra sina liv! Du är inte svag och det är inte omöjligt, du har kanske bara valt fel metod!

 

 

 

 

 

Frihet VS regler

Har du någonsin startat en diet eller ett nytt matupplägg och snabbt insett att det inte passar dig? Då kan det hända att din personlighet står i vägen för metoden du valt. Själv har jag börjat på fler dieter och kostupplägg än vad jag vill erkänna. Jag har prövat nästan allt, 5:2, kostcirkeln, fasta, vegan, vegetarian, LCHF, carb cycling, GI och IIFYM. Först för att jag tidigare inte visste att det inte finns en magisk kur till en slank kropp, allt handlar om att skapa ett kaloriunderskott.

Senare för att jag vill pröva hur olika kostupplägg fungerar och upplevs för att veta vilken metod som kan fungera bäst för mina olika kunder.

 


En sak jag snabbt lagt märke till var hur uppläggen med tydliga regler var det som fungerade bäst för mig. Jag insåg att det för mig är enklare att helt välja bort vissa saker för alltid, eftersom gränser ger mig frihet. Jag får mest framgång av att bestämma precis hur jag ska äta och hur jag INTE ska äta. Jag sätter upp regler och sen behöver jag inte ödsla mer energi på saken. Jag äter inte pommes och behöver därför inte använda viljestyrka för att säga nej till det. Det ger mig en känsla av frihet och kontroll på samma gång.

 

Men för andra är det precis tvärtom, fler valmöjligheter ger en känsla av frihet. Regler ger en känsla av panik och motstånd. Om du är en person som behöver många valmöjligheter för att känna dig fri, kan det vara en smart strategi att ta en dag i taget när du försöker skapa hälsosamma vanor. Istället för att tänka att du ska äta på detta sättet resten av ditt liv, kan du tänka att du väljer att äta på detta sättet idag eller kanske bara denna måltiden. Istället för att tänka att du måste träna detta program idag, kan du tänka att du väljer att träna detta program idag, men bara idag. Så gör du samma sak nästa dag igen och håller dina mat och träningsrutiner över tid genom att skapa en känsla av valmöjlighet. Det kan lura dig själv att få en känsla av frihet som du mår bäst av. Vilket i sin tur gör att du klarar av att hålla din nya vana längre. Här kan du vinna mycket av att använda en stöttande inre dialog till dig själv och säga saker som : “Jag väljer att inte äta chips just nu”, och undvika meningar som “jag får aldrig mer äta chips.”

 

Vem är du, en person som gillar gränser eller blir du galen bara av tanken på regler?

 

 

 

Rutin VS variation

Jag är en person som älskar det bekanta, trygga och kända. Detta kan verka väldigt konstigt för dig som känner mig eller vet hur äventyrligt mitt och Rasmus liv är. Men faktum är att det för mig blir en stress när vi ska göra något nytt. Som att resa med kajak, pröva ett nytt träningskoncept eller byta kostupplägg. Jag har inga problem att åka till nya exotiska länder på cykelsemester, eftersom det är ett sätt att resa på som jag är bekant med vid detta laget. Och efter sommaren med kajak i Kanada är jag inte osäker för att resa med kajak igen. Men skulle jag boka en semester på skidor skulle jag genast tappa modet. Detta är otroligt bra att veta för att jag på bästa sätt ska kunna ta mig dit jag vill i livet. För mig är detta information som hjälper mig att planera mina mål utifrån hur jag bäst fungerar. Om jag ska börja på ett kostupplägg förstår jag att det för mig är enklast att ha samma typ av måltider flera dagar för att bäst hålla mig till planen. Om jag istället skulle variera för mycket skapar det osäkerhet och stress som gör att jag har svårare att hålla kostplanen. Rasmus å andra sidan är precis tvärtom. Han behöver variation för att inte tröttna. Det betyder att det bästa för honom är att ha olika typer av mat så ofta som möjligt. Annars är risken stor att han inte klarar av att hålla kostplanen över tid.

 

Det finns inget rätt eller fel, det handlar bara om att förstå vem du är och hur du fungerar bäst. Om du vill skapa en ny vana är det viktigt att du gör det på ett sätt som underlättar för dig. Är du som jag, kan det vara smart att börja träna med någon du känner dig trygg med eller träna samma övningar eller program en lite längre period. Eller äta mat som du känner igen. Men är du en person som Rasmus är det viktigt att du byter träningsupplägg ofta, varierar din mat och kanske prövar nya maträtter med jämna mellanrum för att hålla motivationen uppe. Vem är du? Personen som tappar lusten när mat och träning är likadan, eller personen som inte kommer igång när det är dags att ändra träningsprogram eller matupplägg? 

 

 

 

Jobbar du MOT något VS FRÅN något?

Är du en person som söker dig till belöning och njutning eller är ditt fokus på att undvika problem, smärta och minimera risker? Detta är helt avgörande för dig att veta när du ska formulera dina mål för att du ska känna dig motiverad. Om du är en person som söker dig mot någonting mår du bäst av att fokusera på att installera bra vanor. Men om du är en person som söker sig bort från någonting kan du vinna mycket på att fokusera på att undvika dåliga vanor. Det är lätt att tänka att man vill tillhöra den första kategorin, men spelar det egentligen någon roll? Om du vet hur du bäst fungerar kan du använda den strategi som lättast tar dig i mål.

 

Rasmus och jag är återigen helt olika på denna punkten och vi behöver sätta upp gemensamma mål på olika sätt för att vi båda ska arbeta optimalt. Jag, Susanne känner en enorm drivkraft när jag jobbar bort från smärta och för mig fungerar det bäst att formulera mina mål  “träna för att undvika att amputera benen när jag är 60+” eller, “sluta äta socker”, eller “meditera för att inte bli utbränd.” Rasmus drivkraft är som störst när han jobbar mot ett önskat läge vilket betyder att han uppnår lättast sina mål genom att formulera sig mer “träna regelbundet för optimal prestation i livet”, eller “äta bättre”, eller “meditera dagligen för maximal förmåga på jobb” En person som motiveras mot något är typiskt personen som går till gymmet för att bli vältränad och må bra. Men en person som motiveras bort från något går till gymmet för att undvika att bli överviktig och få livsstilssjukdomar. Vad får dig att bli ditt bästa jag?

 

 

Små VS stora steg

Ett av mina favorituttryck är “Rom byggdes inte på en dag” men det är inte alla som känner sig motiverade av det citatet. Är du en person som gillar att ta små steg mot ditt mål, eller gillar du att börja med radikala förändringar? Här är en av de vanligaste orsakerna till att människor inte lyckas att börja träna eller äta hälsosamt. Vi ser det om och om igen, folk är väldigt optimistiska till hur stora och hur många steg de klarar av i starten. Ganska snabbt faller personen av matplanen eller träningsupplägget och det verkar nästintill omöjligt att komma upp på hästen igen. Men faktum är att det oftast handlar om att man är en person som fungerar bäst av att ändra lite i taget och bygga en positiv spiral.

 

De allra flesta utav oss fungerar bäst genom att ändra en mindre sak i taget, istället för att försöka vända upp och ner på hela livet direkt. En del fungerar bäst av minimala vanor som att börja äta 1 grönsak om dagen, gå en långpromenad i veckan eller sova 15 minuter längre varje natt. Men för andra kan lite större vanor vara bättre som att röra på sig 30min varje dag, äta halva tallriken med grönsaker till varje måltid eller sova 1 timme mer varje natt. Genom att börja med små vanor kan man varje vecka fokusera på att lägga till tid, svårare träningsupplägg eller fler nyttiga matvaror. Med tiden har man ändrat sin livsstil radikalt och sin hälsa och kropp likaså.  

 

Men det finns en annan typ av personlighet som inte alls känner sig motiverade av små steg mot målet. Här är det snabba resultat och stora ändringar som ger motivation att fortsätta. Om du är en sådan person kommer det vara lättare för dig att få till radikala förändringar i ditt liv. För dig kan det vara svårare att hålla små vanor över tid då du kanske tappar intresset, tycker resultatet är för litet eller tycker att din nya vana känns obetydlig. Om du känner igen dig mer i denna beskrivning kan det vara smart att prova att ändra alla dina matvanor på en gång, börja träna 2-4 gånger per vecka direkt eller ändra dina sömntider till fullo redan idag. Vem är du?

 

 

 

 

Press från andra VS press från dig själv

Klarar du att möta inre eller yttre förväntningar? Är du en person som inte har problem med att möta dina OCH andras förväntningar? Eller kanske är du en person som inte klarar av förväntningar överhuvudtaget? Detta är viktigt att veta om sig själv eftersom det kommer helt avgöra hur du ska jobba med målsättningar! Om du är en person som är självmotiverad och har ett inre driv kommer det vara relativt enkelt för dig att sätta upp mål och drömmar och jobba aktivt för att nå dem. Om du känner igen dig i den beskrivningen är det bara att gratulera och du kan sluta läsa nu. För oss andra är det lite värre.

 

Jag, Susanne är en person som har lätt för att motiveras av att möta andras förväntningar men extremt svårt för att motiveras av mina egna krav. Det betyder att jag får mest framgång i det jag vill uppnå i livet genom att involvera andra i mina målsättningar, eller att använda en coach, grupp eller konsekvens som gör att jag får motivation till att genomföra mina uppgifter. För mig kom min träning till en helt ny nivå när Rasmus gick in som min tränare. Att möta andras förväntningar gör att jag jobbar dubbelt så hårt. Om du är som jag kan det vara användbart att anlita en PT eller binda upp ditt mål på någon annan. Börja träna för att du vill vara frisk och snygg för din partner hela livet, börja äta hälsosamt för att du vill prestera bättre på jobb, ät hälsosamt för att hjälpa dina barn att göra detsamma eller ta hjälp av en coach med mat och träning som du inte vill göra besviken.

 

Om du är en person som har lätt för att möta dina egna krav men svårt för att möta andras är det viktigt att du till fullo förstår DITT varför bakom saken du vill uträtta. Om du bara går på träning utan att veta varför det är viktigt för dig, är det stor sannolikhet att du kommer sluta träna. Din starkaste motivation hittar du genom att tydligt veta logiken bakom din träning och nya matvanor. Om du inte tror att D-vitamin är nödvändigt att ta tillskott av, kommer du troligtvis aldrig att få till vanan av att äta det kosttillskottet. Men när du läser på om varför det är viktigt att ta D-vitamin varje dag, kommer du troligtvis börja ta det direkt och aldrig sluta att göra det. Om din doktor säger att du måste gå ner i vikt är det viktigt för dig att be honom förklara varför, annars kommer du troligtvis inte börja ta tag i saken. Du behöver göra yttre förväntningar logiska för dig för att skapa motivation till att genomföra.

 

Sist har vi den lite mer besvärliga personligheten som har problem att möta förväntningar överhuvudtaget. En person som känner ett direkt motstånd mot alla typer av krav, egna och andras. Det kan göra det svårt att uppnå mål, till och med mål man sätter själv. Hjärnan reagerar på krav och måsten mot att vilja göra precis tvärtom. Om du anlitar en PT för att gå ner i vikt kan du känna ett inre motstånd till att äta som din PT säger eller träna efter ett specifikt program.

Här kan det vara smart att ha flera olika bra valmöjligheter på maträtter och träningsprogram för att du ska göra det du känner för, men som ändå tar dig dit du önskar nå. Det kan ge dig känsla av att du väljer, inte att du måste. Kanske finner du mer motivation genom att tänka att du ska sluta är skräpmat för att du inte vill bli lurad av de stora livsmedelsföretagen som tjänar massor av pengar på att du köper deras produkter. Eller att du inte ska falla i fällan till läkemedelsföretag som vill tjäna pengar på livsstilssjukdomar som kommer från ett liv med dålig mat och noll träning. Vad fungerar bäst för dig?

 

 
Nu hoppas jag att du fått bättre insikt i hur du kan börja bygga vanor på ett sätt som underlättar för dig. Ta dig tiden att tänka över vem du är och vad som fungerar bäst för dig. Ju mer du förstår dig skälvd desto lättare kan du förändra dig själv. Om du vill ha hjälp att ändra livsstil, äta bättre eller träna styrketräning effektivt är det bara att boka en gratis konsultation med oss! Vi kan hjälpa dig online med träningsprogram, coachning och matplaner eller live i Oslo. 

 

Vilka fem vanor ska du fokusera på i 2019?

 

Vad behöver du göra för att få det till?

 

Vad är det första steget du måste ta?

 

Vilket steg kan du ta idag?

 

Bra - gör nu det! Nu!

 

Starka hälsningar/ Susanne & Rasmus Engberg

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.