Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Så tolkar du innehållsförteckningen på maten du äter! Konsten att komma i form.

May 11, 2018

 

Det bästa du kan göra om du vill bränna fett, bygga muskler eller leva mer hälsosamt är att lära dig förstå vad olika livsmedel och maträtter innehåller. Genom att öka din förståelse för produktens innehåll kan du själv välja vad du önskar att äta eller dricka utifrån din målsättning.

 

Kanske är du en person som väljer livsmedel ”utan tillsatt socker” eller produkter som reklamerar att de innehåller en hög andel protein och känner dig stolt och nöjd över dina nyttiga matval. Men faktum är att produkter ofta skryter om en positiv egenskap utifrån en hälsotrend, samtidigt som produkten i själva verket innehåller saker som på andra sätt kan vara mindre bra för dig. Är en muffins ett sunt val, bara för att den är glutenfri eller ekologisk? I denna artikel får du lära dig hur du tolkar näringsinnehållet på produkterna så att du kan göra mer medvetna matval.

 

 

Näringsinnehåll

Näringsinnehållet i en produkt anger mängden energi, fett, kolhydrater och protein. Av andelen fett står alltid andelen mättat fett som en subkategori och på kolhydrater står alltid andelen sockerarter uppgett under. Det ska dock nämnas att dessa näringsdeklarationer på förpackningar inte är 100% korrekta och ger en ungefärlig uppskattning om livsmedlets riktiga innehåll. En felmarginal kommer alltid att finnas.

 

Näringsinnehåll Mager, Naturell Kesam: 
Energi: 280Kj/66 Kcal 
Förklaring: Äter du 100 gram av denna produkt får du i dig 66 Kcal eller 280 Kj. 

Protein: 10 gram
Förklaring: Äter du 100 gram av denna produkt får du i dig 10 gram protein

Kolhydrater: 4,3 gram (varav sockerarter 4,3 gram)
Förklaring: Äter du 100 gram av denna produkt får du i dig 4,3 gram kolhydrater (varav 4,3 gram sockerarter, i detta tillfälle sockerarten laktos).

Fett: 1 gram (varav 0,6 gram mättat fett).
Förklaring: Äter du 100 gram av denna produkt får du i dig 1 gram fett.

 

 

 

Hur tolkar du mängden?

Näringsinnehållet på förpackningar står angett per 100g eller per 100ml.

Detta betyder att du behöver veta hur stor totalmängd du kommer äta för att förstå totalmängden energi, fett, protein eller kolhydrat du får i dig om du äter hela förpackningen. Kom ihåg att två förpackningar som ser lika stora ut, kan innehålla olika mängd. Det är lätt att bli lurad av ögat och därför behöver du först se på antal gram förpackningen innehåller, innan du kan tolka innehållet i produkten.

 

Om du till exempel köper en påse chips kan du på baksidan läsa att den innehåller 531 kalorier, men detta betyder att 100g chips innehåller 531 kalorier. Eftersom påsens storlek är 250g behöver du multiplicera näringsämnen och kalorier med 2.5 om du äter hela påsen. En påse chips ger dig alltså 1327 kalorier, nästan ett helt dagsbehov för en kvinna. Och det är därför det är viktigt att ha förståelse för näringsdeklarationen på baksidan av produkten du köper.

När du önskar att minska i fettprocent är kaloriunderskott en förutsättning och genom att förstå hur mycket kalorier du konsumerar kan du kontrollera ditt intag.

 

Ingrediensförteckning

Det är också viktigt att lära sig urskilja vad produkten är gjord av. Att bara stirra sig blind på kalorier och siffror kommer inte ge en hälsosam, stark och snygg kropp. Det är vad vi äter och vilken kvalitet av det vi äter som spelar störst roll för en sund livsstil. 

 

Förteckningen över ingredienserna listas i storleksordning. Först står huvudingrediensen, sedan följer den ingrediens som det finns näst mest av i produkten och så vidare. Om salt eller socker kommer långt bak på listan vet du att produkten innehåller detta i liten mängd. Men om det istället står långt fram är sannolikheten stor att det är en huvudingrediens.

 

Korv, färdiga köttbullar och smörgåspålägg innehåller ofta näringslösa tillsatser som fungerar som utfyllnad. Utfyllnadsprodukter gör varan billigare att producera och ökar företagets lönsamhet. Tillsatser används också för att påverka produktens färg och konsistens. Du betalar alltså mer pengar för mindre råvara. Leta efter produkter med få ingredienser och hög andel av ursprungsvaran. Det betyder att om du köper en korv letar du efter en korv med hög andel nöt, gris eller kycklingkött i. Men en ren kycklingbit eller köttbit är naturligtvis alltid det bästa valet.

 

 

Skillnaden mellan fett och fett

En större andel fett i en produkt vill ge en större mängd kalorier. Men rätt mängd kalorier och rätt typ av fett är inte farligt och är inget du ska undvika. Generellt sätt kan man säga att du bör undvika transfetter i alla produkter du köper. Transfetter är enbart förknippat med negativa hälsoeffekter och bör därför begränsas mest möjligt eller undvikas helt. Du hittar som regel detta i Kakor, kex, bakverk, snabbmat, friterad mat, paj, rån, bullar, glass, chips, pulversåser och hel- och halvfabrikat.

 

Du kommer inte hitta produkter där det står angivet att de innehåller just transfetter, eftersom att detta skulle innebära mycket mindre försäljning av varan. Det står istället, härdat fett, vegetabiliska oljor, delvis härdad rapsolja, delvis härdat vegetabiliskt fett, hydrogenerad vegetabilisk olja, hydrogeniserad vegetabilisk olja, hydrogeniserat vegetabiliskt fett, härdad palmolja, härdad vegetabilisk olja, härdat kokosfett, härdat raffinerat vegetabiliskt fett, härdat vegetabiliskt fett, ohärdad palmolja, raffinerat vegetabiliskt fett, härdad solrosolja eller palmolja.

 

 

Skillnaden mellan kolhydrater och kolhydrater

Alla kolhydrater fungerar inte lika, utan de påverkar kroppen olika, beroende på hur de är uppbyggda och i vilka livsmedel de finns. Socker finns i livsmedel i form av glukos i frukt, bär, juice och vissa grönsaker eller som laktos i mjölkprodukter. Tillsatt socker betyder raffinerat socker och sackaros består av glukos och fruktos som är vanligt i läsk och godis. Sackaros saknar näringsämnen och är tomma kalorier. ”High fructose syrup” (HFCS) är också en blandning av glukos och fruktos.

 

Om du är en person som av olika anledningar äter en kost med mindre kolhydrater är det olika sockerarter som du behöver se upp med i produkterna du köper. Andra typer av benämningar för kolhydrater som du kanske inte tänker på är : Sockerberedning, maltos, invertsocker, druvsocker, dextrose, råsocker, farin, honung, isoglukos eller sirap. Även fruktos, majsstärkelse, modifierad stärkelse har blivit vanligare.

 

 

Skillnaden mellan protein och protein

Om du önskar välja produkter med hög andel protein kan det vara smart att läsa vilken typ av protein varan faktiskt innehåller. Flera företag försöker sälja sina produkter genom att marknadsföra dem som proteinrika, men produkten kan innehålla mer kolhydrater än protein. 

 

Vegetabiliska proteinkällor är svårare för kroppen att tillgodose sig och dessutom är det viktigt att en komplett aminosyraprofil finns i produkten för att kroppen ska kunna använda proteinet. Produkter som innehåller sojaprotein kan vara ett sämre val än produkter som innehåller kaseinprotein tex. 

 

Sikta på produkter som innehåller mer protein än kolhydrater om du ska räkna varan som din proteinkälla i en måltid.

 

 

Slutsats

Välj rena livsmedel så ofta som möjligt. Med "rena" livsmedel menar jag saker som växer i jorden eller som går, flyger eller simmar. Det vill säga protein från djur istället för processat kött (ex. korv), kolhydrater från grönsaker, bär eller frukt istället för raffinerade kolhydrater (korvbröd) och fett från nötter istället för dressingar.

 

Låt dig inte luras av snygga förpackningar med trendiga ord eller slogans. Vänd på förpackningen och läs vad den faktiskt är gjord av. Du kommer bli snabb på att avgöra om du ska lägga pengar på varan eller inte, och du kan få kontroll över ditt näringsinnehåll också när du reser eller om du bor utomlands. Kom ihåg att många "hälsosamma" livsmedel som är svindyra inte nödvändigtvis behöver vara bra för dig. När du börjar läsa på förpackningarna kan du spara både hälsa, onödiga kalorier och inte minst onödiga pengar! Eat right, Not less!

 

Hälsosamma hälsningar

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.