Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Fördelar och nackdelar med maskiner

March 2, 2018

I förra artikeln gick vi igenom fördelar och nackdelar med att träna med fria vikter. Om du inte har läst denna artikeln kan du trycka här. I denna artikeln ska vi istället vända fokuset på gymmets maskinpark och se på fördelar och nackdelar med dessa. Att träna med maskiner är ett känsligt ämne, jämfört med att träna med fria vikter, vilket de flesta är eniga om är bra. Vissa anser maskiner borde kastas ut ur gymmet, medan andra lägger upp större delen av sin träning kring maskiner.

 

Fördelar

Maskiner är lätta att lära sig

De flesta maskiner har en bild som visar användningen, vilket gör att de flesta maskiner är ganska självförklarande. Detta gör dem lätta att använda på egen hand utan att en person behöver visa hur man använder dem. Däremot om man vill optimera sina resultat kan tekniken i en maskin vara A och O. Instruktionen vid maskinen visar bara att du ska förflytta en vikt från punkt A till punkt B. Men maskinen visar inte att du får exempelvis mycket bättre aktivering i bröstmuskeln om du håller ned och bak skulderbladet i en bröstpress.

 

Maskiner skapar stabilitet

Ju mer stabilitet du kan skapa vid utförandet av en övning, desto mer kan du få effekt i den avsedda muskeln du ska träna. Maskiner skapar denna stabilitet, vilket gör att kroppen inte behöver sköta detta.

 

Maskiner isolerar muskelgrupper mer effektivt

På grund av att kroppen inte behöver fokusera på stabilitet kan man istället fokusera på isolering av en specifik muskel. Denna typ av träning passar speciellt personer som utveckla en speciell muskelgrupp.

 

Maskiner låter dig att träna med tyngre vikter

Om du är ganska oerfaren med rätt teknik när du använder fria vikter kan det vara svårt att lägga till motstånd. Vissa maskiner kan du släppa på extra vikt utan risk för skada.

 

Maskiner är användbart för äldre, personer som måste genomföra rehab

För någon som har en väldigt låg nivå på fitness och / eller återhämtar sig från en skada, kan maskiner vara verktyget för att få sin styrka snabbt och säkert. Eftersom maskinerna isolerar kan det också vara lättare att arbeta runt vissa skador. 

 

 

Nackdelar

One size DOES NOT fits all

Även om maskiner kommer att göra dig större och starkare, tar de inte hänsyn till alla individers kroppsformer. Många maskiner går att justera, men utifrån hur olika människors kroppar ser ut, är detta långt ifrån optimalt för individen. Utifrån maskinens uppbyggnad kan din kropp tvingas in i en låst rörelse, som en fri vikt istället hade rört sig efter din kropps biomekanik.

 

Maskiner försummar mindre stabiliserande muskler

Eftersom du isolerar muskelgrupper med maskiner, blir små och de viktiga stabiliserande muskelgrupperna inaktiva. Om du försummar dessa mindre muskler för länge löper du risk för skador, samt dålig kroppshållning.

 

Maskiner kan också leda till skada

Det är fullt  möjligt att använda för mycket vikt och tillräckligt dålig form för att orsaka allvarliga skador med maskiner. Överbelastning av samma rörelse dag ut och dag in med dålig teknik är receptet för belastningsskador. Teknik och utförande är alltid viktigt!

 

Summering:

Med dessa två artiklar hoppas vi att du lärt dig hur du kan använda maskiner och fria vikter för att komma närmare ditt mål. 

 

/Rasmus

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.