Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Fördelar och nackdelar med fria vikter

March 1, 2018

Om du går in i ett gym ser du en kombination av både fria vikter och maskiner. Vissa använder bara fria vikter för träningen, vissa går från maskin till maskin, och vissa kombinerar bägge. Men vilket alternativ är bäst för dig? I denna artikel ska vi gå igenom fördelar och nackdelar med fria vikter. Om du är intresserad över  fördelar och nackdelar med maskinträning kan du en artikel om ämnet - läs här.

 

Fördelar

Fria vikter stimulerar stabilisering muskulatur

Med hjälp av fria vikter aktiveras mer stabiliserande muskler när du lyfter en vikt. Detta kommer hjälpa till att hålla dina leder sunda och friska, om du gör övningen med rätt teknik!

 

Fria vikter aktiverar mycket muskler

Om du har begränsad tid att träna och få mycket gjort på kort tid med några få övningar, så är fria vikter det bästa alternativet. Exempel på övningar är Squat, Lunges, Deadlift, Barbell eller Dumbbell Presses, Chin ups eller pull ups.

 

Fria vikter anpassas till din kropp

Du har full frihet att flytta runt i stället för att vara låst i ett visst rörelse som du är om du sitter i en maskin. Detta gör det möjligt för din kropp att röra sig efter din kropps förutsättning till rörelsen.  

 

Stor variation med fria vikter

Med maskiner är du verkligen begränsad till vad du kan göra beroende på vad som är tillgängligt. Med fria vikter är allt du behöver en hantel och du kan göra hundratals olika övningar. Om du inte har ett medlemskap på ett gym kan du köpa ett par hantlar som du kan justera vikten på och med hjälp av dessa kan du träna med stor variation.

 

Träna var som helst med fria vikter

Fria vikter tar mindre plats och viss typer av fria vikter kan till och med tas med på semestern. Du kan enkelt bygga ett hemmagym med en skivstång, vikter, hantlar, en bänk och ett skivstång stativ. Om du bara att utrymme i en källare eller garaget är det bara fantasin som sätter gränserna.

 

Mindre dyrt med fria vikter

Fria vikter är billigare än maskiner.

Fria vikter är överförbart till livet och sport.

I grunden har fria vikter och kroppsvikt övningar större överföring till vad du gör i verkligheten som daglig verksamhet och idrott.

 

 

Nackdelar med fria vikter

Tar längre tid att lära sig

De flesta övningarna som kan genomföras med fria vikter har en längre inlärningskurva än maskiner och du kan behöva någon för att visa dig rätt teknik. Därför kan det vara bra att anlita en personlig tränare i starten som visar dig hur man gör, men inte minst ge dig bra tips och trix . Om du inte vill investera i en personlig tränare kan du gå in på vår Youtube kanal genom att trycka här, för att titta på hur man ska genomföra övningarna.  

 

Större risk för skada

Om övningen genomförs med fel teknik är risken för skada högre. Men om man startar med lätta vikter, genomför övningen med bra teknik och har bra fokus när man tränar är risken väldigt liten.

 

Du kan behöva hjälp

I övningar såsom bänkpress kan du behöva en annan person närvarande om du ska pressa dig och lyfta nära din maxlyft.

 

 

Summering:

Att träna med fria vikter är något vi verkligen förespråkar och du ska inte vara rädd för att starta med fria vikter, även om du aldrig har tränat tidigare. Det är lika effektivt för en toppatlet, som det är för en nybörjare.

 

/Rasmus

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.