Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

3 knep för nya matvanor

March 17, 2018

 

Vi tror att du kan äta allt men inte alltid, och inte hur mycket som helst. Genom att lära sig bra, sunda och hållbara matvanor, skapar du förutsättningar för att komma i form och behålla formen livet ut. Att skapa nya, hälsosamma matvanor är inte alltid så lätt, men vi ska ge dig tre smarta knep för att lyckas!

 

1. Håll koll på portionsstorleken

Sluta ställ fram kastruller och grytor med mat på bordet. Istället börja med att portionera upp maten på tallrikar redan i köket. Om du önskar att gå ner i vikt eller ändra kroppsform är det smart att ha som regel att du äter bara en portion mat. Om maten står framme på bordet är det lättare att ta om eller småäta lite extra, trots att du egentligen inte är hungrig eller behöver mer. Genom att portionera upp maten på tallrikar blir det också lättare att styra kalori och näringsbehov för andra i familjen. En mindre kropp, behöver en mindre portion, en aktiv person behöver mer kolhydrater och en överviktig kropp behöver färre kalorier. När du lägger upp maten i köket kan du styra mängd sås/dressing, kolhydrater och proteinkälla så att varje tallrik passar för personen som ska äta den. Dessutom spar du både pengar och miljö genom att lära dig laga rätt mängd mat per måltid.

 

 

När du väljer tallrik kan det vara smart att välja den utifrån ditt kaloribehov.

Tänk på att en stor tallrik kan lura huvudet och tro att det är lite mat på tallriken, medan det i verkligheten är en stor volym. Om du äter på en mindre tallrik kommer den att se välfylld ut. Du lurar alltså hjärnan att du äter en större portion vilket medför att den slutar signalera att du ätit för lite. Om du dessutom fyller halva tallriken med grönsaker får du en välfylld tallrik utan att det blir för mycket energi. Samtidigt som du får i dig massor med nyttigheter som hjälper din kropp att vara mätt och glad längre.

 

 

  

2. Byt ut till mer hälsosamma alternativ

Lär dig att byta ut mindre nyttig mat mot dess mer nyttiga motsvarighet. Hitta alternativ som passar för dig! Gör en lista över de mindre sunda alternativen du får i dig varje vecka och skriv en bättre ersättning för varje enkelt alternativ.

 

 

Här är några vanliga matvanor som många tjänar på att förändra:

 • Socker i kaffe och te - ta bort eller byt ut mot sötningsmedel

 • Socker i bakverk och mat - halvera eller byt ut mot sötningsmedel

 • Vanligt, blekt bordsalt - byt ut mot havssalt, himalayasalt eller bergssalt

 • Vegetabilisk olja - byt ut mot olivolja, kokosolja eller rapsolja

 • Sylt - byt ut mot frysta eller färska bär, eller välj sylt med mindre socker

 • Läsk/saft/juice - byt ut mot sockerfritt

 • Halstabletter och tuggummi med socker - byt ut till sockerfritt

 • Vitt bröd - byt ut till surdegsbröd eller grovt bröd med hela korn och nötter

 • Pasta - byt ut till potatis (för att det mättar mer och innehåller mer näring)

 • Grädde/creme fraiche/römme - but ut till mindre fetthalt, yoghurt eller kvarg

 • Cornflakes och andra frukostflingor - byt ut till havregryn och nötter

 • Korv/salami och andra rökta charkprodukter - sluta ät, byt ut till rena köttprodukter eller byt till ost eller fiskpålägg

 • Rökta köttpålägg - byt ut till kokta varianter av pålägg

 • Godis - sluta ät, ät mindre, ät mer sällan eller byt ut till frukt

 • Gräddglass - byt ut mot isglass eller gör din egen nyttiga version

 

 

 

 

3. Gör en veckomeny och inköpslista

Planering är något som många underskattar eller avskyr men faktum är att god planering är din bästa vän. Inte bara för att det håller din kropp i form, men också för att det ger dig mer tid över till det som är roligt i livet. Du får faktiskt mer frihet av planering!

 

Sätt dig och tänk igenom veckan, hur ser ditt schema ut? Skriv ner hur många måltider du behöver per dag genom veckan och tänk igenom vad du ska äta. Gör så en lista över vad du behöver handla hem. När du gjort listan färdigt äter du ett mellanmål eller en större måltid och sen är du redo för att gå till matbutiken. Genom att vara mätt och ha en färdig köplista när du handlar minskar du risken betydligt för att det ska slinka ner något mindre nyttigt i din varukorg. Och genom att handla på förhand undviker du att stå vrålhungrig en onsdagseftermiddag med händerna långt nere bland fryst-pizzorna på matbutiken. Om du bara har bra mat hemma, kommer du att äta bra mat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.