Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Borde du äta proteinpulver?

February 19, 2018

 

Proteinpulver är sammankopplat med styrketräning och de flesta som börjar träna får snabbt en relation till proteinshakes och pulver. Det råder stor förvirring bland folk om vad proteinpulver är, varför man ska eller inte ska använda det och vad det egentligen är bra för. Din mamma tror att proteinpulver är anabola steroider och dina vänner menar  att det är den enda vägen till en muskulös kropp. I denna artikel hoppas vi ge dig en bättre bild av vad proteinpulver är och om du bör använda det.  

 

Vad är proteinpulver

Proteinpulver är ett kosttillskott i pulverform som oftast består av vassleprotein eller kaseinprotein. Dessa proteinkällor är en restprodukt från osttillverkning. Det finns också proteinpulver som är gjort av ärtor, soja, hampa, ris, kött eller ägg.

 

Vad proteinpulver inte är

Proteinpulver är ingen mirakelprodukt som automatiskt kommer ge dig stora, starka och väldefinierade muskler. Ett proteinpulver är en sammansättning aminosyror som fungerar som kroppens byggstenar på samma sätt som proteiner från kött, fisk, fågel och ägg. Det är alltså inget märkvärdigt med proteinpulver, det är bara en typ av proteinkälla.

 

När kan proteinpulver vara bra?

 

Proteinpulver är en praktisk proteinkälla

Lagad mat med olika näringsämnen är alltid att föredra framför proteinpulver, puddingar eller andra bearbetade livsmedel. Men för dig som av olika skäl har svårt att få i dig en proteinrik måltid under dagen, kan proteinpulver vara en enkel lösning. Proteinpulver kan vara en smart lösning för dig som letar efter ett enkelt mellanmål före eller efter träning. Det är smidigt att ha med sig torrt pulver i väskan som man blandar ut i vatten när man ska dricka det. Om du behöver äta kolhydrater till samma måltid är det bara att komplettera med frukt till exempel.

 

Proteinpulver är billigt

Det kan vara en ekonomisk lösning för dig som behöver eller önskar att få i dig stora mängder protein per dag. Även om riktig mat är det bästa, kan detta vara en temporär lösning i perioder i livet där man har mindre pengar till matbudget. Ett kilo proteinpulver kostar ungefär 120kr per kg vilket i de flesta Europeiska länder är ett billigt kilopris för protein. Du kan få det för mer eller mindre beroende på var du handlar, vilket märke och om du köper storpack eller på kampanj.

 

 

Proteinpulver kan hjälpa dig komma upp i proteinintag/energibehov 

Proteinpulver kan vara bra för dig som av olika anledningar har svårt att få i dig tillräckligt med protein eller kalorier genom dagen eller i vissa perioder. Om du av praktiska skäl inte har möjlighet att äta en extra måltid på jobbet, kanske en smoothie med proteinpulver kan fungera. Om du önskar lägga på dig muskelvolym men inte kommer upp i energimängd genom dagen kan proteinshakes vara en del av lösningen. För dig som tränar eller tävlar på hög nivå kan det också vara ett tillskott tillsammans med kolhydrater i samband med träning för att nå ditt totala energibehov. Det är alltså en lösning att använda proteinpulver som ersättning för någon enstaka måltid, inte alla måltider.

 

Proteinpulver kan ersätta sötsaker

Proteinpulver kan fungera som ersättning för söta bakverk och desserter och kan därmed hjälpa dig som önskar att hålla vikten eller förlora vikt. Många bakar med proteinpulver och detta ger kalorisnåla och proteinfyllda bakverk som är ett bättre alternativ om du önskar förändra din kropp. Det är alltså inte nödvändigt att styrketräna för att lägga till proteinpulver i sin kost. Även om alla människor borde styrketräna.

 

 

Vem är det inte till för

För de allra flesta är proteinpulver onödigt eller rent av en ursäkt för att inte behöva ta tag i sina matrutiner. För vissa är det till och med orsaken till att du inte förlorar vikt trots att du börjat träna. Om du dricker proteinshakes utöver ditt normala matintag kommer du att öka ditt totala intag av kalorier vilket leder till att du lägger på dig fett. Om du kommer till gymmet en dag eller två i veckan och genomför en lugn träning, kör ett zumba-pass eller cyklar tjugo minuter har du inte nytta av proteinshakes och sportdrycker. Du tränar inte tillräckligt hårt för att vara i behov av detta och dessvärre förbränner du färre kalorier än maskinerna eller din pulsklocka visar. Ät riktig mat 3-5 gånger per dag och försök att minska din totala kaloriförbrukning, så får du bättre resultat.

 

Men för dig som vill bygga muskler?

För dig som tränar styrketräning och försöker bygga muskler, är proteinshakes inte det som kommer göra dig stor och stark. Ett överskott av kalorier, tillräckligt med sömn, ett bra träningsupplägg, regelbunden träning och ett högt proteininnehåll i din kost är saker du först behöver få ordning på. När du har alla de parametrarna under kontroll kan du se om proteinpulver, kolhydrater i pulverform och andra tillskott är något som du behöver. Slösa inte dina pengar på olika pulver och piller i hopp om att bli muskulös, få ordning på det viktigaste först! Det finns inget proteinpulver i världen som kan ge dig resultat om du inte får de andra bitarna på plats. Proteinpulver, massgainers och andra fitnessprodukter gör inte att du kan strunta i det basala. Det är saker du kan lägga till för att optimera dina resultat.

 

 

Slutsats

Proteinpulver är varken farligt eller ett mirakelmedel. Det är ett tillskott eller en ersättning när nöden kräver det. För dig som önskar att förändra din kroppsform är en proteinrik kost att föredra och där kan proteinpulver vara en del av vissa måltider. Men det är på inget vis ett måste för dig som vill ha en stark, muskulös och vältränad kropp! Och det är absolut inget du ska ersätta fullvärdiga måltider med. Ät riktig mat, av bra kvalitet så ofta du kan oavsett om du önskar att öka eller minska i kroppsstorlek.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.