Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

5 misstag du gör när du vill få din partner att börja träna.

February 17, 2018

 

Det flesta har någon gång upplevt att det råder en obalans i relationer gällande intresse för träning och kost. Många gånger är det en av er som har blivit biten av träningsbacillen och börjar entusiastiskt med nya vanor. Medan den andra i relationen skapar motstånd eller visar noll intresse för den nya passionen. Din dröm vore att du och din partner skulle dela detta intresse för träning och dra till gymmet tillsammans. Men alla dina försök har resulterat i bråk och sura miner. Hur gör man för att få sin partner att finna glädjen i träning? Vad kan du göra för att få din partner att trivas på gymmet? Men kanske viktigaste av allt, detta ska du INTE göra om du vill få din partner att börja träna.

 

1. Du väljer för svåra övningar

Du måste förstå att styrketräning är svårt i starten och att man har olik kroppskontroll och förmåga att lära sig nya rörelser. Många styrkeövningar är avancerade och tar tid att lära sig. Det finns alltid en enklare version av de mest komplexa övningarna, starta där och låt din partner känna kontroll över sin kropp. Första gången på gymet innebär inte att man har tekniken eller styrkan till att genomföra en knäböj eller pull-up. Om du låter din partner starta med övningar som är för avancerade är risken stor att han eller hon kommer känna sig dum, svag, otränad och dålig. Det är receptet för att hata träning på gym!

Visa inte övningar som du behärskar idag, tänk på övningarna som du lärde dig i starten. Var inte heller rädd för maskinerna, de är ypperligt i starten. Det hjälper en nybörjare att tryggt bygga styrka, muskelvolym och att lära sig känna vilka muskler som jobbar i olika övningar. Kombinera övningar i maskin med enklare friviktsövningar och du gör träningen roligare. Istället för en knäböj kan du visa utfallsteg med kroppsvikt och istället för en marklyft kan du visa din partner en ryggresning. Om din partner tycker att utfallsteg med kroppsvikt är för lätt och tekniken är bra, då visar du hur man gör det med hantlar i händerna. Tänk så härligt om din partner känner att det är lätt och att hon eller han behärskar övningen!

 

 

2. Ni tränar för länge och för ofta

Om det finns en sak vi som personliga tränare önskar att alla människor skulle förstå så är det att träning i flera timmar inte är nyckeln till resultat på gymmet. Din styrketräning bör inte ta mer än en timme och du bör inte träna varje dag. Varken du eller din partner kommer få en snygg och stark kropp av att spendera flera timmar på gymmet varje kväll. I starten kommer träningen ta längre tid eftersom att du måste visa olika övningar och ni troligtvis saknar en struktur. Men ganska snart bör ni ha ett upplägg som får er bägge att vara färdiga på ungefär 60 minuter. Håll träningen kort men intensiv och försök att träna 2-3ggr varje vecka. Din partner kommer känna att det inte är särskilt svårt att få till er nya hobby om det inte slukar upp all ledig tid. Dra inte runt din partner på gymmet i två timmar varje kväll och förvänta att han eller hon ska fortsätta göra det under en längre period.

 

3. Du tror att det handlar om dig

Det handlar inte om att du ska visa din partner alla tuffa övningar som du klarar av och hur mycket du kan lyfta. Det handlar heller inte om att du ska visa alla andra på gymmet hur duktig, stark och muskulös du är. Eller visa hur snygg och duktig din partner är. Lämna egot hemma och skit i vad alla omkring er tänker och tycker. Du är där för att göra din partner trygg och för att ha det kul tillsammans. Det kan betyda att du måste träna på en lättare nivå och göra enklare övningar, eller lyfta mindre vikter. Få din partner att känna sig stark till att genomföra träningen, inte helt förstörd. Om du får din partner att känna hur att hen lyckas och klarar av övningarna är du på rätt spår. Nu börjar styrketräning verka kul, för vem gillar inte att känna sig bra på något?

 

4. Du anpassar inte vikterna

Det största felet många gör i starten är att de lastar på alldeles för mycket vikt.

I början bör man fokusera på att lära sig utföra rörelsen med kontroll och lära sig koppla på rätt muskler. Det killar ofta gör när de försöker få sin tjej att börja med styrketräning är att lägga på för tunga vikter. Tänk på att män och kvinnor har olika muskelvolym och kom ihåg att de tar tid att bygga styrka. Detsamma gäller också när du tar med din kompis till gymmet. Du kan inte förvänta att din vän ska lyfta samma vikter som du klarar av. Om du själv har tränat en period, kan du inte räkna med att en nybörjare kan lyfta samma vikter som du gör. Och om du vill få din tjej att känna sig stark, duktig och tycka att det är kul att lyfta vikter är det smart att ge henne en vikt hon hanterar och öka den gradvis. 

 

5. Du kontrollerar inte dina känslor

Något av det värsta jag vet är när en otålig person försöker lära mig något han eller hon redan kan väldigt bra. Ni vet den där känslan av förödmjukelse man känner när någon saknar förståelse för hur det är att vara nybörjare, eller har svårt för en uppgift? Vi alla fungerar olika och har olika talanger här i livet och för några är styrketräning och rörelse svårare än för andra. Din partner kommer inte lära sig snabbare för att du suckar, himlar med ögonen, snäser, rycker vikten ur händerna på dem eller använder uttryck som “ kom igen nu, det är ju jättelätt” eller “men titta här nu, det är inte så svårt”.

 

Förstå att det är utelämnande att vara nybörjare och att man kan känna sig väldigt exponerad i en gymmiljö. Kanske är din partner inte helt nöjd med sin kropp, jämför sig med andra i lokalen och känner sig osäker på hur han eller hon uppfattas i olika övningar. I starten är man ofta rädd för att se dum ut och man tror att alla andra på gymmet vet precis vad dom håller på med. (Något som för övrigt är långt ifrån sant). Tänk då på hur förnedrande det är om du som partner dessutom kränker med nedlåtande kommentarer, ett aggressivt kroppsspråk och pekar på alla fel och brister hos personen. Tror du då att din partner kommer känna glädje i styrketräning? Försök istället att vara tålmodig och uppmuntrande. Ge feedback men var extra noga på att peka ut det som också var rätt eller bra. Och om din partner gör helt fel och inte får det till, kom ihåg att det är ditt fel som valt fel övning, eller inte klarar av att lära ut övningen tillräckligt bra. Inte din partner som är hopplös eller dum.

 

 

Om du följer dessa fem enkla råd är chansen större för att din partner kommer fortsätta komma till gymmet tillsammans med dig. Om ni tränar tillsammans och gör hälsa till ett gemensamt intresse ökar ni inte bara er livskvalitet nu, utan också längre fram i livet. Bygg goda vanor tillsammans, det gör det lättare att hålla fast vid dem genom olika faser i livet. Därför är det viktigt att förstå att du har makten att påverka din partner, du måste bara göra det på rätt sätt för att det ska fungera. Slutligen vill jag bara säga, kom ihåg att ha kul tillsammans. Träning kan vara tufft, utmanande och roligt på samma gång. Peppa varandra och skapa en god upplevelse kring träning! 

 

Lycka till!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.