Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Därför suger det att sätta mål (och här är ett bättre alternativ)!

December 28, 2017

Du har säkert hört tusentals gånger att du bör sätta upp mål för allt det du vill uppnå i livet. Varje nytt år är det dags att sätta “smarta mål” och planera för att lyckas. På jobbet, hemma och inte minst med din kropp. Men om mål vore tillräckligt effektiva, skulle då inte alla personer uppnå det de önskar i livet? Hur många av er har inte haft samma dröm eller önskan flera år på rad utan att ta ett enda steg närmare? 

 

Missförstå oss rätt, det är viktigt att veta vart man är på väg, men att sätta upp mål är inte det mest effektiva sättet att faktiskt komma i mål. Här delar vi vår version av en fungerande målsättning och ger dig receptet på hur du ska uppnå det du önskar nästa år och i framtiden.

 

Tänk dig att du ligger på din dödsbädd och får se ditt liv spelas upp som en film.

 1. Vad önskar du att den filmen ska handla om?

 2. Hur ser du dig själv, vilken roll har du?

 3. Vilka människor är en del av din historia, hur ser era relationer ut?

 4. Finns det några viktiga händelser som måste vara med i din film?

 5. Fråga dig själv varför detta är viktigt för dig.

 6. Skriv ner några rader om fråga 1-5.

Utifrån övningen ovan borde du nu fått en lista med några händelser som är viktiga, personer som måste finnas med i ditt liv och vilken person du vill vara. Nyckeln i övningen är att se tillbaka på livet, och inte se livet som något som inte hänt än. Om du ser på händelser utifrån perspektivet att du redan har upplevt det, bryter du genom en psykologisk barriär. Helt plötsligt ser du dig som den människan som du vet att du kan vara, istället för den människan som du drömmer om att vara, men är osäker på att kan bli. 

 

Nu gäller det att fråga dig själv vad som krävs för att uppnå detta. Du behöver kartlägga vilka steg du behöver att ta för att komma dit du önskar att gå.

 

Låt oss säga att du vill ha en familj, uppfattas som en utåtriktad person, ha ett stort hus på landet, vara en vältränad 50-åring och jobba som lärare. Då blir dina kategorier:

 • Relation

 • Självutveckling

 • Boende

 • Hälsa

 • Karriär

Gör en detaljerad lista under varje kategori där du utgår från ditt nuläge. Du gör helt enkelt en “att göra lista”.

 

För att vara vältränad vid 50-års ålder, behöver du ha en smart träningsplan och en sunda matvanor. Om du idag inte tränar och inte äter hälsosam mat är ditt första steg att lära dig hur du tränar rätt och lära dig hur man lägger om kosten. 

 

Om du önskar att andra ska uppfatta dig som utåtriktad, men du är idag blyg och tyst, är ditt första steg att börja jobba med din personlighet och öva på att var mer som du önskar. Är du sällan i sociala sammanhang är första steget att börja vara ute mer. Boka en kurs, börja med en hobby eller sök dig till sociala sammanhang där du får chans att öva. Om du redan har många sociala sammanhang, men är dålig på att ta plats i dem. Ja då är ditt första steg att börja ta mer plats i dina sociala sammanhang. Bryt ner det i små, konkreta steg och utmana dig själv i lagom takt. Steg ett kanske är att säga hej till fem person du inte känner osv.

 

Om du vill jobba som lärare men idag jobbar som något helt annat, då är första steget att kolla upp vad som krävs för att komma in på utbildningen. Nästa steg är att se till att du har de kriterier som krävs för att kunna söka. Om du saknar något är ditt första steg att söka utbildningen som gör dina betyg fullständiga för att kunna söka till lärarutbildningen.

 

Om du drömmer om att leva i en relation och ha en familj men idag är singel eller lever i en relation som inte är hållbar, ja då är ditt första steg att söka den partner du önskar att dela ditt liv med. 

Nu har du förhoppningsvis en lista med flera kategorier och några punkter under med konkreta steg för hur du ska nå dit du önskar. Nu kommer du snabbt se att vissa mål går att uppnå snart, medan andra mål är större och ligger längre fram i tiden. Sätt en tidsram för varje kategori. Välj mellan 10år/5år/1år/3månader. Det betyder att om du idag är ung och drömmer om ett stort hus på landet, kanske det ska stå 10år i kategori boende, om du lever med din önskade partner och drömmer om barn är kategori relationer/familj är inom 5år. Är du sugen på att bli mer social är det kanske något du kan uppnå inom 1 år och önskar du att uppnå en bättre hälsa är det kanske ett 3 månaders mål.

 

Slutligen skriver du ner det första du kan göra nu i varje kategori. Vilken direkt handling kan du göra idag? Beställ eller köp det du saknar, boka timmen, skicka e-posten, ring ett samtal, rensa ut skåpen eller vad som nu än är första steget mot din dröm. Skriv ner din första åtgärd som du ska göra i varje kategori för att direkt at ett steg närmare ditt drömläge. Starta nu!

 

Om du inte agerar direkt är det vanligt att drömmar bara blir ord på ett papper. Genom att ta första steget har du redan börjat bygga mot det du önskar uppnå. Du är på väg!

 

Hoppas att du tar dig tiden att planera din framtid och ditt liv! Om du vet var du vill gå, är det betydligt lättare att välja väg. Dina planer är din kompass som hjälper dig ta rätt val i livet.

 

Vi har satt vår mål på papper och skrivit en tydlig att göra lista i flera år. Det fungerar! 

 

Sikta högt och var inte rädd att misslyckas!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.