Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

5 enkla tips för att hålla formen i jul

December 18, 2017

Julen närmar sig med stormsteg och det är tid för god stämmning, glittrande hem och tid med nära & kära. Men också tid för god mat, alkohol, dessert och sötsaker. För dig som just nu försöker gå ner i vikt kan denna högtid kännas krävande och skapa oro och stress. Måste man verkligen avstå från allt det goda i jul, eller ska man bara äta det man har lust på? Denna artikeln är inte till för att ge dig dåligt samvete över julmaten, den är till för att ge dig några enkla verktyg som hjälper dig att hålla en balans över julhelgen.

 

Om du har haft ett år av regelbunden träning och är inne i goda, stabila matrutiner så är det inte farligt att släppa lös en smula i jul och unna dig att äta friare. Unna dig det du har lust på, men unna dig lagom. En julmiddag eller två kommer inte förstöra det du har byggt upp fram tills nu. Njut på julbordet och gå sedan tillbaka till dina vanliga matrutiner.

 

Har du precis startat din viktresa eller sliter du fortfarande med att få dina nya matrutiner på plats? Brukar du äta en bit choklad och tänka att du förstört allting och det är lika bra att äta allt “du inte borde” och starta om på måndag? Ja, då kanske det är dags att vara lite mer försiktig i jul. Var ärlig mot dig själv, klarar du av att unna dig lite, eller bidrar det till en period av dåligt ätande för dig?

 

Här kommer fem tips som hjälper dig att begränsa mängden kalorier du får i dig i jul:

 

1. Testa Intermittent fasting

Om du tycker att det känns svårt, stressande eller förvirrande att tänka på vad du ska äta och hur mycket du kan äta så passar detta för dig. En metod du kan använda i jul är intermittent fasting. Det betyder att du begränsar antalet timmar på dygnet där du äter vilket i sin tur brukar innebära att man begränsar det totala intaget av kalorier per dygn. Men eftersom att julmaten är otroligt kaloririk är det lätt att snabbt få i sig stora mängder på få måltider och därför rekommenderar vi att du i julen prövar att äta enbart 6 timmar per dygn. Det betyder att från dagens första måltid, kan du äta det du har lust på inom 6 timmar. Sen slutar du äta och dricka livsmedel som innehåller kalorier. Du kan dricka kaffe/te, light läsk och vatten i din fasta.

 

 

 

2. Ät på en mindre tallrik

Detta är ett enkelt och underskattat tricks som fungerar för de allra flesta! Om du ska på julbuffé kan du hålla den totala mängden kalorier i bättre balans genom att ta en mindre tallrik. Fyll din tallrik med det du har lust med och ät bara en tallrik totalt. Om det bara finns stora tallrikar är tricket att fylla halva tallriken med rödkål, brysselkål, grönkål eller andra grönsaker.

Det samma gäller för din runda på dessertbordet. Ta en liten tallrik och ät bara en tallrik med sötsaker. Vänta minst 20 minuter och se om du verkligen är hungrig och sugen på mer mat.

 

 

 

 

3. Välj proteinrik julmat

Du kan välja smartare på julbordet och bromsa effekten av sötsakerna du äter i jul. Förutom att fylla ut måltiden med grönsaker, är nästa tips att välja mat med högt protein innehåll. Det kommer hjälpa dig att känna dig mätt och nöjd också mellan måltiderna. Ät mer av lutfisk, lax, kalkon, skinka, rostbiff, sill, köttbullar och prinskorv.

 

4. Drick mer vatten

Det är alltid viktigt att dricka tillräckligt och det har många fördelar. Men just i jul kommer det framför allt hjälpa dig att äta mindre vid varje måltid och minska ditt småätande mellan måltiderna. Drick två stora glas vatten innan varje måltid, det kommer fylla upp din magsäck och göra att du känner dig mer mätt på mindre mat.

 

 

 

5. Välj dina kalorier

Låt oss vara helt ärliga, julmaten är väldigt fet och innehåller därmed många kalorier. Det gör också alkohol, dessert och många av julens kakor, chokladbitar, nötter och bullar. Om du väljer att äta och dricka av allt som bjuds, blir totalmängden kalorier stor. Om du däremot väljer eller begränsar ditt intag från de olika källorna blir totalmängden kalorier mindre. Var ärlig med dig själv, äter eller dricker du vissa saker i julhelgen bara för att de är där, eller har du verkligen lust på det? Om du inte är speciellt förtjust i en dryck, dessert eller maträtt, kanske du kan skippa den och njuta av det du verkligen gillar istället?

Vill du dricka glögg, julöl, snapps och julmust så kanske du kan låta bli kakbordet, eller om du verkligen älskar julmaten, kanske du kan låta bli snapsen.

 

 

 

 

Detta är några tips för att begränsa mängden kalorier du får i dig i julhelgen.

En annan sak du kan och borde göra är att träna! Försök att få in träning varje dag, det kommer göra att du känner dig piggare och mer fräsch genom hela julhelgen, samt att du inte behöver starta upp på nytt efter nyår. Håll dina goda rutiner gående också i jul och du kommer må så mycket bättre! Du kan köra dina vanliga styrkepass på gymmet, köra en svettig cirkelträning hemma i vardagsrummet eller gå en snabb promenad varje morgon. Det viktigaste är att du rör dig!

 

 

 

Med dessa tips hoppas vi att du känner dig redo för jul med allt det innebär!

Sänk axlarna, njut av livets goda på ett smartare sätt och koppla av med vänner & familj.  

 

 

 

God Jul & Gott Nytt år önskar Rasmus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.