Please reload

Senaste inlägg

Vad är HIIT och varför du ska träna det!

January 12, 2018

1/1
Please reload

Utvalda inlägg

Vikten av att träna regelbundet

November 22, 2017

 

 

Om du vill ha ett välstädat hem, är det då bättre att plocka undan lite varje dag eller att storstäda en gång i månaden? De allra flesta skulle hålla med om att du skulle ha bättre ordning om du städade lite varje dag istället för att ha en grundlig städning väldigt sällan. Det samma gäller egentligen med din träning. Allt för många anser att de tränar regelbundet och ändå förändras inte kroppen eller hälsan så som de hade tänkt sig. 

Insatsen stämmer inte överens med det hårda arbetet de utför. Men när man tittar lite mer noggrant på året som helhet börjar man se ett tydligt mönster. Kalendern gapar tomt med jämna mellanrum. Det visar sig att träningen var något man gjorde i säsonger. På och av. Nyttig och onyttig. Och du frågar dig varför det är så svårt att komma i form eller att hålla formen?

 

"För sju år sedan när jag, Rasmus, tränade inför Vasaloppet började jag använda en internettjänst som hette FunBeat, en slags facebook profil med för träning och aktivitet. På FunBeat loggade man sin träning och i en kalender fick man en översikt på sin träningsmånad. Det var genom denna kalender som jag plötsligt insåg hur min träningsrutin faktiskt såg ut över tid. Efter Vasaloppet gick jag tillbaka för att analysera min träning och märkte flera luckor över denna fyra månaders period. I mitt eget huvud hade jag tränat regelbundet genom hela perioden, men kalendern visade sanningen. Det är lätt att generalisera och tro att man tränar oftare än det man faktiskt gör genom året."

 

En felaktig uppfattning om att hålla formen är att man måste träna hysteriskt mycket, helst varje dag. Och att man bara kan äta sallad, gurka och tonfisk. Det är denna uppfattning som får människor att köpa medlemskap på ett gym, börja på en sträng diet och så köra all-in i några veckor inför ett event där kroppen behöver vara i bättre form. Vore det inte skönare att alltid ha en kropp som är mer eller mindre redo för badsäsong och festkläder? Ett liv där träning var en del av ditt liv och inte ditt allt i vissa perioder

 

Vi menar att kroppen är gjord för att röra på sig och att rörelse är något som gör att du både mår och ser bättre ut. Rörelse varje dag är bara positivt, men hård styrketräning varje dag kommer inte att ge dig bättre resultat. Om du är nybörjare kan det räcka med 1-3 stykrepass per vecka. För dig som tränat ett år eller två rekommenderar vi 2-5 styrkepass. Och för dig som tränat länge skulle vi rekommendera styrketräning 4-6 pass per vecka, beroende på målsättning och träningsupplägg.

 

De generella råden för aktivitet säger att du som vuxen bör vara fysiskt aktiv i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten ska vara måttlig. Det betyder att du ska röra dig på ett sätt som gör att du blir varm och som ökar din puls och din andning. Du kan också välja att röra på dig med hög intensitet i bara 75 minuter i veckan. Hög intensitet innebär en ännu mer tydlig ökning av puls och andning. Det är också rekommenderat att du gör en aktivitet som stärker musklerna minst två gånger varje vecka utöver detta. Den minimala rekommendationen för hälsa är alltså att träna styrketräning 2 gånger per vecka plus konditionsträning 3 gånger i minst 50 minuter.

 

 

 

Här är en uppgift till dig!

Skriv upp i en kalender varje gång du genomför styrketräning, konditionsträning eller promenerar. Gör detta i tre månader och gå sedan igenom vecka för vecka och se om du verkligen tränar regelbundet över tid. Om du upptäcker att du har flera tomma dagar i kalenderna, fråga dig själv varför och hur du kan förändra detta.

 

Om du vill hålla formen över tid, behöver du upprätthålla din hälsosamma livsstil. Att bara köra all-in i perioder kommer inte att ge dig kroppen du drömmer om. Inte nog med att du måste slita dubbelt så hårt i varje period, du kommer dessutom tröttna på att gå upp och ner i  fettprocent och muskelmassa.

 

Här är våra tre bästa tips för att vara aktiv året runt:

1. Det bästa är att hitta en träningsform som du faktiskt gillar. Pröva dig fram och var öppen och positiv.

 

2. Kom ihåg att ditt mindset är helt avgörande, sluta tänk “jag MÅSTE träna” och istället börja tänk “jag VILL träna”

 

3. Träna mindre i vissa perioder, eller variera din träning. Om du normalt sett tränar fyra dagar i veckan, kanske du kan träna 2 dagar i veckan på semestern? Det är bättre att röra på sig lite, än att inte röra på sig alls. Kom inte ur din goda rutin helt.   

 

 

Låt oss veta hur din träningsrutin ser ut genom året!

 

Rasmus

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Arkiv
Language

All articles are written in Swedish until further notice. If you are interested in reading them in English, please let us know so that we know how much the demand is.